Fost Veterinaris - Av. Sant Jeroni, 4 (Local 6) 08105 Sant Fost de Campsentelles / Tel. 93 599 56 15 - Urgències 688 92 45 53 / info@fostveterinaris.com
Fost Veterinaris - Av. Sant Jeroni, 4 (Local 6) 08105 Sant Fost de Campsentelles
Tel. 93 599 56 15 - Urgències 688 92 45 53

Què és la Leishmaniosi i com la podem prevenir?

Què és la Leishmaniosi i com la podem prevenir?

Què és la Leishmaniosi?

La leishmaniosi és una malaltia parasitària ben coneguda i temuda per molts propietaris de mascotes. El pitjor d’aquesta, és seu caràcter crònic, i que no es pot assegurar una curació definitiva de l’animal. A més, constitueix una zoonosi (malaltia transmissible a l’home), encara que no es pot contagiar ni a l’home ni a altres gossos per contacte directe amb l’animal infectat, sinó a través de la picada d‘un insecte molt semblant a un mosquit anomenta flebòtom.

Aquests mosquits” són responsables de la transmissió de la leishmaniosi, una malaltia que afecta al sistema immunitari del gos i que pot tenir resultats fatals per a ell. El seu hàbitat són principalment les zones mediterrànies de clima càlid (durant el període d’abril-maig a setembre-octubre). Aquests mosquits”, surten a per les seves víctimes a partir del capvespre i es mantenen actius fins a la matinada.

En general, es calcula que un 7% de la població canina està infectada amb el paràsit Leishmania infantum, el que suposa una xifra de prop de 2.5 milions de gossos només en el sud-oest de la península Ibèrica. A més a més, existeixen regions amb un 20-35% d’incidència de la malaltia en la població canina.

Com podem prevenir?

  • Ús d’antiparasitaris (pipetes, collars): utilitzar durant tot l’any productes antiparasitaris externs repelents d’insectes i mosquits, intensificant la protecció en les èpoques de més calor.
  • Evitar zones properes a aigües estancades: procurar no passejar a prop de rius, llacs, piscines no tractades,… al capvespre durant les estacions estivals principalment. Si les mascotes tenen accés a l’exterior, protegir-les dins dels habitatges en aquest moment del dia.
  • Ús de mosquiteres: utilitzar mosquiteres a les finestres de les cases de camp i platja i endolls anti-mosquits a l’interior de la casa.
  • No acumular aigua o restes orgàniques en els jardins propers a les cases.
  • Mesures adicionals: administrar el xarop que estimula resposta immunitària per controlar la infecció en cas de contagi i realitzar una analítica sanguínia per detectar anticossos durant el primer trimestre de l’any.