Fost Veterinaris - Av. Sant Jeroni, 4 (Local 6) 08105 Sant Fost de Campsentelles / Tel. 93 599 56 15 - Urgències 688 92 45 53 / info@fostveterinaris.com
Fost Veterinaris - Av. Sant Jeroni, 4 (Local 6) 08105 Sant Fost de Campsentelles
Tel. 93 599 56 15 - Urgències 688 92 45 53

Consells per les nostres mascotes al Nadal

Consells per les nostres mascotes al Nadal

El Nadal és una època de reunions familiars, regals i d’excessos gastronòmics, que moltes vegades pot afectar a les nostres mascotes. Dit això, és important conèixer certes coses que poden ser perjudicials per la seva salut.
Sabíeu que durant els dies de Nadal uns dels motius de visita més típics són els vòmits i/o les diarrees?

Us resumim en un llistat els perills més típics del Nadal:

– Llums i arbre de Nadal, guarniments, garlandes, restes d’embolicar els regals: poden despertar la curiositat del nostre gos o gat i activar la seva conducta de joc. Això no té perquè ser dolent, sempre i quan els objectes amb els que juguin no es trenquin fàcilment i en conseqüència puguin arribar a empassar-se’ls. Encara que sembli impossibe, especialment els gossos poden arribar a menjar-se coses que mai imaginaríeu (això millor ho deixarem per un altre episodi).

– Flor de Pasqua (planta de Nadal), grèvol (acebo): en general són plantes que poden tenir un efecte irritant sobre l’estòmac i els budells, donant lloc a quadres de vòmits i diarrees de diferent gravetat en funció de la quantitat ingerida i de l’animal (edat, malalties cròniques, …).

Plantes de la família de les liliàcies (lliris): poden estar presents durant aquests dies com elements decoratius, però cal saber que són plantes extremadament tòxiques pels gats i no es coneix el motiu exacte. És molt important evitar tenir aquestes plantes si tenim gats a casa, fins i tot només les seves flors, atès que poden ocasionar la mort per fallida renal de manera fulminant si ingereixen qualsevol part d’ella.

– Xocolata: el mite de «si el gos menja xocolata es quedarà cec» no és real, cosa que no vol dir que menjar-ne no sigui perjudicial. El motiu de la toxicitat és una substància anomenada teobromina, que en funció de la quantitat ingerida pot donar des de problemes digestius a problemes d’arrítimes al cor i fins i tot, convulsions.

– Raïm i panses: el típic raïm de la sort la nit de Cap d’Any pot portar problemes seriosos a la salut del nostre gos. No tots en pateixen les conseqüències, però per aquells que en resulta tòxic pot arribar a ser letal atès que afecta als seus ronyons de manera molt greu.

– Nous de Macadàmia: en general, cal evitar que les nostres mascotes consumeixen fruits secs per l’alt contingut en greixos que tenen, però sobretot, el que cal evitar és la ingesta de nous de Macadàmia ja que són especialment tòxiques.

– Embotits: com a tal, no són considerats productes tòxics, però si volem estalviar-nos problemes de vòmits i diarrees, és convenient evitar que les nostres mascotes en consumeixin. Especialment cal evitar-ho en els gossos sèniors (a partir de 9 anys d’edat), ja que poden ser més susceptibles de tenir problemes greus com pancreatitis, i en animals que pateixin problemes de cor, pel seu contingut en sal.

– Ossos: tampoc podem dir que siguin tòxics com a tal, però poden comportar problemes greus al tracte digestiu: obstruccions i/o perforacions a l’esòfag, estòmac i intestins, restrenyiment… La recomanació és evitar-los sempre, ja siguin cuinats o crus. Si volem que el nostre gos estigui entretingut, hi ha ossos fets a partir de pell de vedella seca, nervis de bou, etc, que també els hi agradaran i no comporten els problemes de salut esmentats anteriorment.

– Ceba, all, porro, calçots: són tòxics tan en el gos com en el gat, crus o cuinats. Porten una substància anomenada tiosulfat que són incapaços de metabolitzar, provocant-lis anèmies greus.